Montessori speelgoed: wat is het en 10 leukste

montessori-speelgoed

Wellicht ben je op zoek naar populair speelgoed dat zowel leuk als educatief is. Misschien ben je al wel bekend met Montessori speelgoed of nog helemaal niet en ben je benieuwd wat dat precies is. 

Als stiefvader van 2 kinderen ben ik 2 jaar geleden in aanraking gekomen met Montessori speelgoed en ik vind het echt heel goed speelgoed. 

In deze blog zal ik je uitleggen wat Montessori speelgoed precies is, waar het vandaan komt, wie de oprichter is en hoe het werkt. Ook zal ik je een lijst geven van de beste Montessori speelgoed en waarom het zo waardevol kan zijn voor kinderen van verschillende leeftijden.

Wat is Montessori speelgoed?

Montessori speelgoed is een type speelgoed dat is ontworpen om kinderen te helpen bij hun ontwikkeling en leren. Het is gebaseerd op de pedagogische principes van Maria Montessori, die stelt dat kinderen zichzelf kunnen leren en ontwikkelen als ze de juiste omgeving en tools krijgen.

Montessori speelgoed is vaak simpel en natuurlijk van aard en is bedoeld om kinderen te stimuleren om te ontdekken, te onderzoeken en te leren op een zelfstandige manier.

Top 10 Montessori speelgoed

 1. Montessori houten blokken – Dit speelgoed stimuleert de motoriek en de verbeelding van kinderen door hen in staat te stellen om verschillende bouwwerken te creëren.
 2. Montessori kralenreeks – Dit speelgoed helpt kinderen bij het ontwikkelen van hun fijne motoriek en concentratie door hen te laten oefenen met het sorteren en opvolgen van kralen.
 3. Montessori zandbak – Dit speelgoed stimuleert de zintuigen van kinderen door hen te laten ontdekken en experimenteren met zand.
 4. Montessori leertoren – Dit speelgoed helpt kinderen bij het ontwikkelen van hun motoriek en zelfstandigheid door hen in staat te stellen om zelf te klimmen en te klauteren.
 5. Montessori kleurenklok – Dit speelgoed helpt kinderen bij het leren van kleuren en tijd door hen te laten oefenen met het plaatsen van kleuren in de juiste volgorde.
 6. Montessori tangram – Dit speelgoed helpt kinderen bij het ontwikkelen van hun ruimtelijk inzicht en fijne motoriek door hen te laten oefenen met het passen van verschillende vormen in een patroon.
 7. Montessori speelgoedauto’s – Dit speelgoed stimuleert de verbeelding en het leren van verschillende concepten, zoals beweging, grootte en vorm.
 8. Montessori knijpfles – Dit speelgoed helpt kinderen bij het ontwikkelen van hun fijne motoriek en concentratie door hen te laten oefenen met het knijpen van een fles om de inhoud eruit te laten komen.
 9. Montessori vouwkaarten – Dit speelgoed helpt kinderen bij het leren van verschillende concepten, zoals vormen, grootte, en kleuren, door hen te laten oefenen met het vouwen van kaarten.
 10. Montessori houten keukentje – Dit speelgoed stimuleert de verbeelding en het leren van verschillende concepten, zoals rollenspellen, grootte, vorm en functie.

Waar komt de naam Montessori vandaag?

De naam Montessori is afkomstig van de Italiaanse arts en pedagoog Maria Montessori. Zij was een van de eerste vrouwen die in Italië medicijnen studeerde en was een pionier op het gebied van pedagogiek.

Wie was Maria Montessori?

Maria Montessori was dus een Italiaanse arts en pedagoog die in de jaren 1900 haar eigen opvoedingsfilosofie ontwikkelde. Ze geloofde dat kinderen van nature nieuwsgierig zijn en leergierig en dat ze het beste kunnen leren door zelf te ontdekken en te onderzoeken. 

Maria ontdekte vooral dat kinderen met bijvoorbeeld leerproblemen vaak baat hadden bij een andere aanpak van leren. In 1907 opende ze haar eerste Montessori school, waar ze haar methoden testte en verfijnde. Haar methoden zijn nu wereldwijd bekend en worden in vele scholen toegepast.

Wat zijn Montessori scholen?

Montessori scholen zijn een specifiek type school waar kinderen volgens de principes van Maria Montessori worden opgevoed. Dit betekent dat kinderen veel vrijheid hebben om zelf te ontdekken en te leren, en dat er veel aandacht is voor de individuele ontwikkeling van elk kind.

Montessori scholen zijn vaak kleinschalig en er wordt veel gebruik gemaakt van speciaal ontwikkeld Montessori materiaal.

Wat is Montessori opvoeding?

Montessori opvoeding is een unieke opvoedingsmethode die is ontworpen om kinderen te helpen zichzelf te leren begrijpen en ontwikkelen. Het is gericht op zelfstandigheid, ontdekkingsdrang en creativiteit.

De Montessori opvoedingsmethode geeft kinderen de vrijheid om te leren op hun eigen tempo en op een manier die voor hen werkt.

Wat is typisch Montessori?

Typisch Montessori is het principe van zelfontdekking en zelfstandigheid. Kinderen worden gestimuleerd om zelf te ontdekken en zelfstandigheid te ontwikkelen.

Er is veel ruimte voor persoonlijke expressie en er wordt rekening gehouden met de individuele ontwikkeling van elk kind. Ook het gebruik van speciaal ontwikkeld Montessori materiaal die past bij deze filosofie is typisch voor Montessori.

Wat is Montessori materiaal?

Montessori materiaal is speelgoed dat speciaal is ontworpen om kinderen te helpen ontdekken en onderzoeken en wordt veel gebruikt op Montessori scholen of kinderopvang, en bij een Montessori opvoeding. Dit kan variëren van educatief speelgoed tot hulpmiddelen voor zelfstandigheid, zoals kledingkasten en bedden.

Het doel van Montessori materiaal is om kinderen te stimuleren om zelf te ontdekken, te leren en om hun individuele ontwikkeling te ondersteunen.

Voor welke leeftijden is Montessori speelgoed?

Montessori speelgoed is geschikt voor kinderen van verschillende leeftijden, van baby’s tot kinderen van 6 jaar en ouder. Het speelgoed is ontworpen om te groeien met het kind, zodat het steeds uitdagender wordt naarmate het kind ouder wordt.

Hieronder geven we een overzicht van Montessori speelgoed per leeftijd:

 • Montessori speelgoed baby 0 jaar: speelgoed voor baby’s zoals rammelaars, knisperboekjes en speelkleden.
 • Montessori speelgoed 6 maanden: speelgoed waarmee baby’s kunnen ontdekken, zoals knisperboekjes, speelkleden en kleine speeltjes die vastgehouden kunnen worden.
 • Montessori speelgoed 1 jaar: speelgoed waarmee kinderen kunnen beginnen met het ontwikkelen van hun motorische vaardigheden, zoals blokken, treintjes en knijpbeestjes.
 • Montessori speelgoed 18 maanden: speelgoed waarmee kinderen kunnen leren over kleuren, vormen en groottes, zoals kleurrijke blokken, bouwstapels en knijpbeestjes.
 • Montessori speelgoed 2 jaar: speelgoed waarmee kinderen kunnen leren over getallen, letters en andere basisconcepten, zoals cijfer- en letterspelletjes, puzzels en knijpbeestjes.
 • Montessori speelgoed 3 jaar: speelgoed waarmee kinderen kunnen leren over het leven in de natuur, zoals houten speelgoed, puzzels en knijpbeestjes.
 • Montessori speelgoed 4 jaar: speelgoed waarmee kinderen kunnen leren over wetenschap en technologie, zoals experimenteersets, bouwstapels en knijpbeestjes.
 • Montessori speelgoed 5 jaar: speelgoed waarmee kinderen kunnen leren over landen, culturen en geschiedenis, zoals kaarten, boeken en knijpbeestjes.
 • Montessori speelgoed 6 jaar: speelgoed waarmee kinderen kunnen leren over taal, rekenen en andere basisvaardigheden, zoals boeken, schriften en knijpbeestjes.

Wat is de gedachte achter Montessori speelgoed?

De gedachte achter Montessori speelgoed is om kinderen te helpen zichzelf te leren begrijpen en ontwikkelen. Het speelgoed is ontworpen om kinderen te stimuleren om te ontdekken, experimenteren en hun vaardigheden te ontwikkelen.

Het speelgoed is vaak gemaakt van natuurlijke materialen, zoals hout, en is ontworpen om kinderen te helpen hun zintuigen te ontwikkelen. Bovendien is Montessori speelgoed vaak open-end speelgoed, wat betekent dat kinderen er op verschillende manieren mee kunnen spelen en ontdekken, zonder dat er een juist of fout antwoord is of één bepaalde manier.

Montessori speelgoed baby 0 jaar

Voor baby’s van 0 jaar zijn er specifieke Montessori speelgoed sets beschikbaar, zoals rammelaars, knisperboekjes, en kleurrijke mobielen. Dit speelgoed is ontworpen om de zintuigen van de baby te stimuleren en hen te helpen bij hun ontwikkeling van visie, horen en tast.

Montessori speelgoed 6 maanden

Voor kinderen van 6 maanden zijn er specifieke Montessori speelgoed sets beschikbaar, zoals knisperboekjes, rammelaars, en houten speelgoed. Dit speelgoed is ontworpen om de motoriek van de baby te ontwikkelen en hen te helpen bij hun ontwikkeling van fijne motoriek, zoals greepkracht.

Montessori speelgoed 1 jaar

Voor kinderen van 1 jaar zijn er specifieke Montessori speelgoed sets beschikbaar, zoals houten blokken, kralenreeksen, en zandbakken. Dit speelgoed is ontworpen om de zintuigen en motoriek van het kind te stimuleren en hen te helpen bij hun ontwikkeling van ruimtelijk inzicht en fijne motoriek.

Montessori speelgoed 18 maanden

Voor kinderen van 18 maanden zijn er specifieke Montessori speelgoed sets beschikbaar, zoals leertorens, kleurenklokken, en tangrams. Dit speelgoed is ontworpen om de motoriek en concentratie van het kind te ontwikkelen en hen te helpen bij hun ontwikkeling van ruimtelijk inzicht, fijne motoriek en taalvaardigheden.

Montessori speelgoed 2 jaar

Voor kinderen van 2 jaar zijn er specifieke Montessori speelgoed sets beschikbaar, zoals speelgoedauto’s, knijpflessen, en vouwkaarten. Dit speelgoed is ontworpen om de motoriek, concentratie en cognitieve vaardigheden van het kind te ontwikkelen en hen te helpen bij hun ontwikkeling van ruimtelijk inzicht, fijne motoriek en taalvaardigheden.

Montessori speelgoed 3 jaar

Voor kinderen van 3 jaar zijn er specifieke Montessori speelgoed sets beschikbaar, zoals houten keukentjes, spellen en bouwdozen. Dit speelgoed is ontworpen om de verbeelding, creativiteit en cognitieve vaardigheden van het kind te stimuleren en hen te helpen bij hun ontwikkeling van ruimtelijk inzicht, fijne motoriek en taalvaardigheden.

Montessori speelgoed 4 jaar

Voor kinderen van 4 jaar zijn er specifieke Montessori speelgoed sets beschikbaar, zoals houten bouwsetjes, spellen en wetenschappelijk speelgoed. Dit speelgoed is ontworpen om de verbeelding, creativiteit en cognitieve vaardigheden van het kind te stimuleren en hen te helpen bij hun ontwikkeling van ruimtelijk inzicht, fijne motoriek en taalvaardigheden.

Montessori speelgoed 5 jaar

Voor kinderen van 5 jaar zijn er specifieke Montessori speelgoed sets beschikbaar, zoals houten bouwsetjes, spellen en wetenschappelijk speelgoed. Dit speelgoed is ontworpen om de verbeelding, creativiteit en cognitieve vaardigheden van het kind te stimuleren en hen te helpen bij hun ontwikkeling van ruimtelijk inzicht, fijne motoriek en taalvaardigheden.

Montessori speelgoed 6 jaar

Voor kinderen van 6 jaar zijn er specifieke Montessori speelgoed sets beschikbaar, zoals houten bouwsetjes, spellen en wetenschappelijk speelgoed. Dit speelgoed is ontworpen om de verbeelding, creativiteit en cognitieve vaardigheden van het kind te stimuleren en hen te helpen bij hun ontwikkeling van ruimtelijk inzicht, fijne motoriek en taalvaardigheden.

Montessori houten speelgoed

Houten speelgoed is een belangririjk onderdeel van Montessori speelgoed. Houten speelgoed is vaak duurzaam, veilig en natuurlijk, en stimuleert de motoriek, concentratie en verbeelding van kinderen. Voorbeelden van Montessori houten speelgoed zijn houten blokken, houten keukentjes, en houten bouwsetjes.

Montessori educatief speelgoed

Educatief speelgoed is een belangrijk onderdeel van Montessori speelgoed. Educatief speelgoed is vaak gericht op specifieke vaardigheden, zoals taal, rekenen, of wetenschap, en helpt kinderen bij het ontwikkelen van hun cognitieve vaardigheden. Voorbeelden van Montessori educatief speelgoed zijn spellen, kralenreeksen, en leertorens.

Montessori speelgoed klimrek

Een Montessori speelgoed klimrek is een specifiek type speelgoed dat gericht is op de motoriek van kinderen. Het helpt hen bij het ontwikkelen van hun coördinatie, evenwicht en zelfstandigheid door hen in staat te stellen om te klimmen en te klauteren.

Andere Montessori materialen

Naast speelgoed, zijn er ook andere Montessori materialen beschikbaar, zoals Montessori bedden, Montessori borden, Montessori boekenkast en en rekken, Montessori leertoren, Montessori kledingkast, Montessori spellen en Montessori boekenplanken. Dit materiaal is speciaal ontworpen om de zelfstandigheid en de ontwikkeling van kinderen te ondersteunen. Bijvoorbeeld, Montessori bedden zijn ontworpen om kinderen te helpen bij hun ontwikkeling van zelfstandigheid door hen in staat te stellen om zelf in en uit bed te stappen. Montessori borden en boekenplanken zijn ontworpen om kinderen te helpen bij hun ontwikkeling van zelfstandigheid en organisatie door hen in staat te stellen om hun eigen spullen op te ruimen.

Waar kan je Montessori speelgoed kopen?

Montessori speelgoed is verkrijgbaar bij speciaalzaken, online winkels en sommige reguliere speelgoedwinkels. Het is belangrijk om te controleren of het speelgoed dat je koopt echt Montessori speelgoed is, en of het is gemaakt van veilige en duurzame materialen.

Conclusie

Montessori speelgoed is een uniek type speelgoed dat is ontworpen om de ontwikkeling van kinderen te ondersteunen. Het is gericht op specifieke vaardigheden, zoals motoriek, concentratie, taal, en cognitie, en helpt kinderen bij het ontdekken van de wereld op een natuurlijke manier. Montessori speelgoed is geschikt voor kinderen van verschillende leeftijden, van baby’s tot kinderen van 6 jaar.

Avatar
Stiefvader van 2 jongens in de leeftijd van 2 en 5 jaar. Oom van 3 lieve nichtjes en een neefje, waarbij de jongste net is geboren en de oudste 3 jaar is. Heeft moeite om tijdens het winkelen geen speelgoed mee te nemen voor de kleintjes. Ik heb deze website opgericht omdat ik tot voor kort niet wist wat hip, trending of populair speelgoed was op het moment dat ik iets wilde kopen. Hoopt andere mensen zonder (of met) kinderen te helpen een leuke keuze te maken op het gebied van speelgoed. Heb je een vraag of wil je iets tegen mij zeggen? Stuur mij gerust een berichtje.