Nijntje Speelt Tikkertje [Review]

Nijntje speelgoed is altijd leuk en Nijntje Speelt Tikkertje is daar geen verandering in. Het is een heel leuk spel voor jonge kinderen om kennis te maken met een bordspel. Er wordt gespeeld met Nijntje en zijn bekende vriendjes Nina, Snuffie en Knorrie. Het is, zoals we gewend zijn van Nijntje, een toegankelijk spel waarin er samen moet worden gespeeld met meerdere kinderen. Spelers kunnen elkaar een ‘tikkie’ geven en dat maakt het spannend. Vanwege de eenvoud is het spel erg toegankelijk voor jonge kinderen.

Review van het spel Nijntje Speelt Tikkertje

Mijn stiefzoon heeft het spel pas geleden voor het eerst gespeeld bij zijn opa en oma. Zij kwamen het spel een hele tijd terug tegen bij de Kruidvat en hadden het laatst van zolder gehaald. Na een korte uitleg was het om de haverklap “Matthijs, zullen we spelen?” of “Opa en oma, zullen we spelen?”. Uiteindelijk hebben we heel wat spelletje Nijntje Speelt Tikkertje gespeeld en dat vond mijn stiefzoon heel leuk.

Wat voor ons volwassenen als een spel met makkelijke regels is, is voor een klein kind, ook al snapt hij of zij de regels wel, toch nog best moeilijk. We hebben namelijk al eerder bordspellen voor en met de kinderen gespeeld, alleen halverwege was het geduld toch wel op. Door alle regels of vele handelingen die tijdens het spel moesten worden verricht werd het geduld of concentratie toch wel snel minder. Bij Nijntje Speelt Tikkertje zijn er eigenlijk maar 2 regels in het spel, weinig extra handelingen en door die eenvoud, en daardoor ook snelheid van het spel, blijven de kinderen aandacht houden en het geduld bewaren om het spel uit te spelen.

Hoe ziet het spel er uit?

Het spel zit in een vierkante doos (zie foto) met daarin een plastic speelveld, een grote zachte dobbelsteen en 4 harde rubberen speelfiguren. Op het speelveld staat een lange kronkelende weg met afbeeldingen van Nijntje en zijn vriendjes. De kronkelende weg begint bij een afbeelding van Nijntje en eindigt bij een huisje, waar iedereen dus zo snel mogelijk naar toe moet. 

Speelveld
Nijntje-speelt-tikkertje-figuurtjes
Nuffie, Nijntje, Nina en knorrie

Hoe wordt het spel gespeeld? (met film)

Om bij het huisje te komen moet er met een grote, zachte dobbelsteen worden gegooid. Het aantal ogen is het aantal stappen dat mag worden gelopen. Hoe meer ogen je gooit, hoe sneller je bij het huisje bent. Dit zorgt al voor veel vertier, maar pas op, want er zit een addertje onder het gras. Iedere speler kan namelijk de andere speler een ‘tikkie’ geven. Vandaar dus de naam Nijntje Speelt Tikkertje.

Welke regels zitten er in het spel?

Dit is, voor mij in ieder geval, een heel groot pluspunt aan het spel. Er zijn maar twee regels. Twee regels die vrij eenvoudig zijn, maar voor veel spanning en plezier zorgen. 

Regel 1

Zoals ik eerder al zei kan je iemand een ‘tikkie’ geven. Wanneer je de dobbelsteen gooit en je komt vervolgens op hetzelfde plaatje als een andere speler, dan mag je diegene dus een ‘tikkie’ geven. Dit betekent dat diegene die is getikt, terug moet naar het laatste plaatje van het figuurtje waar de andere mee speelt. Deze regel is eenvoudig te begrijpen, maar zorgt voor veel vertier.

Regel 2

Naast een andere speler een ‘tikkie’ geven kan je ook voordeel halen met je gooi. Wanneer je de dobbelsteen gooit en je komt op een plaatje terecht van jouw figuur, dan mag je nog een keer gooien. Ook een eenvoudige regel om te begrijpen en ook brengt ook even veel plezier.

Conclusie

Eerder in deze review gaf ik aan dat we al eerder bordspellen voor kinderen hebben gespeeld en dat niet altijd het spel werd uitgespeeld. Het geduld of de concentratie ebde al vrij snel weg omdat het spel redelijk lang duurde door alle regels en handelingen. Om die reden is mijn conclusie dat Nijntje Speelt Tikkertje echt een aanrader voor peuters en kleuters. Door de twee eenvoudige regels is het spel makkelijk te volgen voor de kinderen en geeft het veel plezier en spanning. Daarnaast blijven de kinderen aandachtig het spel spelen vanwege die twee regels en omdat het tempo redelijk hoog is. Hierdoor wordt elk spelletje wel uitgespeeld en zit, soms ook wel fijn als ouder, niet een hele lange tijd vastgeklampt aan het spel.

Waar kan je het spel kopen?

Het bordspel is in 2014 uitgebracht en was op dat moment populair speelgoed. Helaas is het spel nergens meer nieuw te verkrijgen en het spel komt ook niet meer terug. Dat is best jammer want het is echt wel een leuk spel om met meerdere kinderen en ouderen te spelen. Gelukkig is het spel in de tijd dat het nog wel verkrijgbaar is veelvuldig te koop. Wil je het spel voor je kind, kleinkind of als cadeau doen? Dan raad ik je aan om eens op Marktplaats te kijken. Op Marktplaats vind je tientallen aangeboden Nijntje Speelt Tikkertje voor een zacht prijsje en als je gelukt hebt zelfs gratis.

> Bekijk op Marktplaats

Avatar
Stiefvader van 2 jongens in de leeftijd van 2 en 5 jaar. Oom van 3 lieve nichtjes en een neefje, waarbij de jongste net is geboren en de oudste 3 jaar is. Heeft moeite om tijdens het winkelen geen speelgoed mee te nemen voor de kleintjes. Ik heb deze website opgericht omdat ik tot voor kort niet wist wat hip, trending of populair speelgoed was op het moment dat ik iets wilde kopen. Hoopt andere mensen zonder (of met) kinderen te helpen een leuke keuze te maken op het gebied van speelgoed. Heb je een vraag of wil je iets tegen mij zeggen? Stuur mij gerust een berichtje.